 |
|
Autor |
Wiadomość |
Lola
Admin Wielki^.^ Pretty Lorrrrd;*
Dołączył: 12 Wrz 2006
Posty: 352
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sawyerlandia ^.^
|
Wysłany:
Sob 9:51, 11 Lis 2006 |
 |
Składniki:
Ciasto:
5 jaj
2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
100 g cukru
120 g mąki tortowej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Masa:
1 melon
Tort jogurtowy Dr. Oetkera
400 ml mleka
2 jogurty gruszkowe po 150 g
Poncz:
1 szklanka wody
sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru
2 łyżki alkoholu
Dekoracja:
Polewa gotowa czekoladowa Dr. Oetkera
wydrążone kulki melona
Sposób przygotowania
Żółtka ubić z łyżką cukru i cukrem wanilinowym. Białko ubić na sztywno, zmiksować z pozostałym cukrem i masą z żółtek. Do ciasta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 30 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut.
Piekarnik gazowy: temperatura 180º C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temperatura 180º C (powinien być podgrzany)
Ciasto wystudzić, zdjąć papier, przekroić na dwa paski. Nasączyć ponczem.
Melona obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, wykroić 10 kulek łyżeczką do wydrążania, resztę pokroić na kawałki. Tort jogurtowy przygotować wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Dodać kawałki melona.
Na dolną część ciasta nałożyć 3/4 masy jogurtowej, przykryć drugą częścią ciasta. Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta. Polewę czekoladową wylać na blachę cienką warstwą, gdy zastygnie zeskrobać ostrym nożem, aby powstały wiórki. Ciasto przybrać kulkami melona i wiórkami czekoladowymi.
www.oetker.pl chociaż sama tego nigdy nie jadłam... |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |